Een heel vaarseizoen

 2023... het eerste "normale" jaar na corona. Een jaar waar in we veel verschillende activiteiten hadden, zodat er van varen veel minder terecht kwam dan normaal. Het begon er al mee dat de winterstalling plotseling afliep. Ik dacht nog wat klussen te doen, maar de stalling sloot om 14:00 uur, dus moest ik afhaken, terwijl we de volgende dag de afspraak hadden staan voor de tewaterlating. Gevolg? Wat niet afgemaakte klussen aan boord. Maar goed, afgelopen winter hard gewerkt met name rond de bolders op het achterschip en aan bakboord, waar zich steeds weer barsten in de lak vertoonden en roest zich vormde onder de verf. Maar eens een poging ondernomen met glasvezelmatten en kunsthars. Na het hele seizoen lijkt dat te werken, maar we gaan het zien!

Er was nog een ander, veel lastiger probleem. De koelbox kon niet gebruikt worden vanwege gebrek aan spanning. In de loop van de avond viel die steeds terug van 12,7 volt naar 11,2, of zelfs 10,5 volt. Dat gebeurde ook na een zonnige dag, dus er was iets fundamenteel fout in het bootje. Dat betekende ook dat ik eigenlijk geen apneu-apparaat kon laten werken, iets wat ik wel nodig heb. En dus uiteindelijk maar het schip naar de werf. Daar zijn de problemen opgelost: nieuwe accu's (4 maal 70 Ah), nieuwe zekeringkast en nieuwe gedeeltelijke bedrading. Het ziet er naar uit dat we weer normaal kunnen leven aan boord, in ieder geval heb ik op de ampere-meter nog nimmer de waardes van de laadstroom gezien die er nu uit dynamo en zonnepanelen komen. Het zorgde wel voor wat vertraging: pas eind mei konden we aan boord gaan, en dat werd dan meteen de eerste vakantie.

Die eerste vakantie voerde ons naar Fryslân en Grun'n. Gewoonte getrouw gingen we eerst naar Akkrum, maar we voeren door, die vierde vakantiedag. Door naar Aldeboarn, waar we een stop maakten. Een leuk dorp, mooie panden en leuke straatjes. De volgende dag voerde ons naar de Finkebuurtsdraai in Gorredijk, altijd weer een hele onderneming met 10 bruggen en een sluis op ons waterige pad. Maar wel weer een leuke plek om te bivakkeren. Enne... we hebben er weer lekker gegeten!


13 juni 2023

Daags daarna voeren we naar aanlegplek LM09F, een aanleg in de Lauwersmeerroute op het Burgumer Mar. Vanaf die plek voeren we weer een dag later met flinke wind en wat regen naar Winsum, naar de Jeneverhaven. 

Dat was wel een lange tocht en ook nog in wat mindere weersomstandigheden. Daar in Winsum gingen we uit eten, een dag nadat we daar aankwamen. Dat was prima, bij de Jongens uit de Buurt, jammer alleen dat er mensen zijn die dat bordje met die sigaret met een rode streep er door niet snappen. Op onze zevende vaardag meerden we aan het eind van de reis af in het havenkommetje bij ZK86 in Zoutkamp. Maar voordat we daar waren hadden we eerst ruzie met de Abelstokstersluis, want die stond in storing. 

Van de monteur hoorden we dat dit regelmatig aan de orde was, en het probleem was dan ook snel verholpen. Omdat we al zo vaak in Zoutkamp waren geweest hebben we besloten dat we naar Senneroog wilden varen. Maar eerst even bunke... jammer nou, er viel niets te bunkeren, want de man die het moest doen lag nog op twee oren... Maar gelukkig was hij toch redelijk op tijd wakker en rond 10:00 uur vertrokken we voor een prachtige tocht over het Lauwersmeer. Onderweg praatten we over onze vrienden die daar een huisje bezitten en hoe leuk dat wel niet was. En slapen deden we in het haventje van Senneroog, een heel mooi plekje met zeer fraaie begroeiing.

Op 18 juni 2023 maken we een tocht van 24,5 kilometers, die eindigt bij aanlegplek LM09C, in de directe omgeving dus van de aanleg die we op 13 juni 2023 hadden gebruikt (eigenlijk aan de andere kant van het eiland). We hebben een kalm windje van 2Bft, en onder een zwaar bewolkte hemel werken we voorzichtig aan de tactische terugtocht... Overigens was dat niet het geval toen we aankwamen (het was warm en zonnig), wel hadden we daar bijna een aanvaring met een kind dat op een surfplank onder het toeziend oog van haar vader van wal ging terwijl dat niet kon. Vast familie van die Groninger rokers... En of dat alles niet genoeg was, kwam er vervolgens iemand met een overgemotoriseerd schip aan, die wel even zou aanleggen. Hij blies met zijn schroefwater twee andere motorjacht bijna de wal op (ik denk dat ze nieuwe kopjes, schoteltjes, borden en glazen moesten kopen), veroorzaakte enkele tsunami's en legde vervolgens aan het einde van de steiger aan, waarbij hij nog een keer drie motorjachten bijna kelderde. Enorm bedreven schipper, zal ik maar zeggen. Na een tussenstop op de Saiter Petten (wat een mooi gebied is het daar toch, ik zag er een otter vlak langs onze boot zwemmen) op steiger PR04P1 kwamen we op 20 juni 2023 aan in Akkrum, al waar de gasfles leeg bleek te zijn. Gelukkig kan je die daar bij de Hubo kopen, dus maar even gebeld, en toen ik kwam met m'n steekwagentje stond de fles al klaar. Even € 59,95 aftikken en we konden weer koken.

22 juni 2023

Op onze zeventiende vakantiedag gingen we voor de twaalfde keer verkassen en de reis zou ons na bijna 34 kilometer naar de Driewegsluis voeren. Licht bewolkt weer, een aangenaam temperatuurtje maakten een mooie trip via de Engelenvaart , de Tjonger en de Helomavaart naar ons doel. Koken hebben we daar niet gedaan: de menukaart daar biedt veel te veel mooie gerechten. En daarna kwam dag achttien aan bod, onze dertiende verplaatsing. 

Op bekend terrein, de kop van Overijssel, eindigend in de haven in Kampen.

In totaal hebben we 55 uren gevaren en in die tijd een afstand afgelegd van 370,8 kilometer. Dat is gemiddeld een snelheid van 6,73 km/h. We passeren 14 sluizen en 48 bruggen.


Vervolgens ging ons bootje op 11 juli weer naar Zwartsluis, voor de nodige reparaties aan de electriciteit. De eerste vaartocht van het seizoen was de Beereboot daar ook al geweest, toen voor de plaatsing van accu's en het bedenken van een wat uitgebreidere aanpak van de capaciteitsproblemen. Maar eigenlijk was de vakantie die hier voor is beschreven de eerste echte vaartocht, hoewel een reisje naar Zwartsluis altijd een leuke tocht is. Ongeveer drie dagen na de heenreis konden we de tergtocht aanvaarden: er waren vier nieuwe accu's aan boord voor de verlichting en dergelijke, een nieuwe zekeringenkast met moderne steekzekeringen, een nieuwe MPPT-regelaar voor de zonnepanelen (de oude stuurt nu alleen de startaccu nog aan) en aangepaste bekabeling. De verandering is goed af te lezen op het dashboard: de laadstroom ging van maximaal 6 à 7 ampère naar waardes van 30 tot 32 ampère-uur. We hebben bij het vertrek uit de haven gebunkerd: er werd 34,78 liter diesel ingenomen tegen een prijs van € 68,87, dus € 1,98 per liter. Het was mooi weer: een beetje sluierbewolking, 27 graden op de thermometer, een luchtdruk van 1009 hPa, 49% vocht in de lucht en een zicht van meer dan 10 kilometer. De windmeter gaf 2 Bft zuidwest aan.

Er kwam vervolgens een periode waarin de Oude Dame aan het werk moest, dat verslag maak ik nog.

Na de terugkeer met de Oude Dame werd het nodig tijd om weer te gaan varen. Op 18 augustus 2023 gingen de trossen los, voor de eerste vaardag naar Geertien. Gewoontegetrouw hebben we de boot vastgeknoopt bij Geertien-umme-d'oek, in het Steenwijkerdiep. Het was zwaar bewolkt, 20 graden, 1010 hPa bij een relatieve luchtvochtigheid van 68% en een zicht van meer dan 10 kilometer. De windkracht was 3 Bft oost. Om 16:00 uur passeerden we Blokzijl en een half uur later lagen we op de plek. 

We varen 33,8 kilometer in 4 uur en 36 minuten, passeren twee sluizen en een brug die voor ons draait.  

19 augustus 2023

Vandaag laten we de Scheerebrug bedienen door Wim, een goede kennis van de schipper. Om hal elf zwaaien we enthousiast naar elkaar en hebben we telefonisch even contact. Via Kalenberg, Ossenzijl en Kuinre varen we naar Echtenerbrug, steken het Tjûkemar over om achter de brug in de A6 te meren bij Marboei 09.
We liggen er heerlijk rustig en genieten van de schepen die voorbij varen, hetzoj in de richting Sleat, hetzij naar Sint Nyk. Het weer lijkt op dat van gisteren, maar het is iets warmer en de wind is naar het zuiden gekrompen endaarna doorgegaan naar west. Hij wakkerde aan naar 4Bft. 

We varen 38,2 kilometer in 5 uur en 36 minuten, en passeren vier bruggen en een sluis.

20 augustus 2023

We hebben het te pakken, het marboeivirus. Op deze dag met iets minder wind en aanzienlijk dunnere bewolking varen we via Sleat en Wâldsein, waar de brug om 12:00 uur nog draait (hebben wij niet nodig, maar vel andere (zeil-)schepen wel) richting het Heegemer Mar. Daar èn op de Wâldseinder Rakken is het druk: het is zondag èn mooi zeilweer. Zelfs de zeilster die het niet snapt en een meter voor onze boot overstag gaat - en zo bijna in aanvaring komt met ons of met een ander schip dat daar vaart - is op weg. Op het Heegemer Mar is het ook een drukte van belang. Ik probeer in een mooie rechte lijn het meer over te gaan om in de Ynthiemasleat uit te komen, maar moet vlak voordat ik daar ben even uitwijken voor een zeiljacht. Daarna varen we het vaarwater richting Warkum in om een ligplaats te kiezen bij Marboei 57. Die ligt een flink eind varen op de Oudegaaster Brekken. We hebben daar uitzicht op een molen en genieten van een mooie tjotter die langs komt zeilen.
Maar voordat we dat kunnen doen hebben we bijna een aanvaring met een dame die meent at je zonder te kijken van buiten de vaargeul naar bakboord kunt uitwijken. Als ik dan toeter is een enorme scheldpartij van haar opgeblazen partner ("Ik weeg acht ton, ik vaar zo over je heen" zei de droeftoeter, ook het boekje niet gelezen) ons deel. Zielige figuur! 

We leggen 29,6 kilometer af in 4 uur en passeren 3 bruggen.

21 augustus 2023

De reis gaat verder, en wederom op bekend terrein: op naar het steigertje voorbij Wommels, LM40A, bij Skrok. Onderweg moeten acht bruggen voor ons draaien, we nemen water in bij de haven van Boalsert en lopen een soort van vast voor de Blauwpoortsbrug: middagpauze. Da's niet onhandig, de schipper pakt tas en portemonnee en gaat even boodschappen doen. Na de middagpauze gaat het verder naar Wommels. 

We varen 26,7 kilometer in 3 uur en 42 minuten, passeren 8 bruggen.

22 augustus 2023

Op deze voor de schipper bijzondere dag varen we naar Franeker, via Winsum en Wjelsryp. Bij de spoorbrug die onderweg het water overspant staat een hoogspanningsmast met daarin een nestkast die bewoond wordt door een velduil. Het beest zat lekker te zonnen. We komen na bijna twee en een half uur varen aan op onze vaste stek in Frjentsjer, bij de Stadsherberg. We gaan de stad in, doen wat boodschappen, en drinken een pilsje. Uiteindelijk maken we een praatje met twee Haagse heren die met hun schip (Z)onder zeil uit De Haag (neen, niet Den Haag, maar De Haag) op stap zijn. We blijven een nacht extra in de plaats met het Planetarium en de Oortwolk. Op 23 augustus 2023 bezoeken we onder meer de kringloopwinkel waar we ooit een petroleumstel kochten. Het is warm, en we belanden weer op een terras voor een koel biertje. Aan  het eind van de middag eten we bij Toscanini, waar we in de tuin heerlijk eten. 

Onze vaartocht is 13,6 kilometer in 2 uur en 24 minuten, we passeren één brug.

24 augustus 2023

We vertrekken om half elf van ons plekje om eerst maar eens de watertank te vullen. Daarna gaan we via een stukje Kleiroute richting Ried. Een uurtje later stoppen we bij de aanlegplek waar we al eerder sliepen: LM57. Mooie plek, maar om half twee gaan we toch weer verder. Langs Ried, Berltsum, Menaam naar Ljouwert. We varen door het Van Harinxmakanaal en belanden op 't Hempens, waar we een aanlegplek vinden bij steiger LM55B.
Was het bij vertrek nog vrijwel onbewolkt en 24 graden, met een luchtdruk van 1000 hPa en 61% luchtvochtigheid (zicht: 10 kilometer of meer), intussen is het weer veranderd. Het is nu geheel bewolkt, het regent af en toe en de temperatuur, die aanvankelijk was opgelopen naar 26 graden is gedaald naar 20, de luchtdruk nam iets toe (1003 hPa) en de hoeveelheid vocht in de lucht (78%) zorgt samen met de regen die blijft vallen voor een wat nevelig beeld. Pas na Menaam wordt het weer droog. 

Onze vaartocht van 31 kilometer duurde 4 uur en 30 minuten.25 augustus 2023

Om half elf gaan we anker op vanaf ons aanlegplekje bij Leeuwarden. Iets meer dan een uur later draait de Wartenbrêge voor ons en een minuut later zijn we die gepasseerd. Om tien over één leggen we aan in Akkrum, op de aanlegplek voor de spoorbrug. Dat is even een gedoe: het is er druk, en in eerste instantie liggen we eigenlijk op de plek van een vaste ligger die er nu even niet is. Uiteindelijk verkassen we naar een ander plekje dat vrij komt. Veel mensen gaan op de fiets naar Aldeboarn, waar een gondelvaart gehouden worden. We hebben er de voorbereidingen van gezien en besluiten aan boord te blijven. 

Onze reis van 21,5 kilometer leggen we af in 2 uur en 54 minuten en we passeren één brug.

26 augustus 2023

Om half tien is het tijd om te vertrekken. Vier minuten later leggen we aan bij de spoorbrug van Akkrum, de schipperse gaat boodschappen doen. Om de Beereboot heen wordt druk gemanoeuvreerd: een schip vertrekt, anderen komen op de wachtplaats voor de brug te liggen en een ander schip wacht op een afstandje. Een half uurtje later gaan we verder, door de Weidlânbrêge en de Meinesleatbrêge verlaten we Akkrum.


We zetten Koers naar It Hearrenfean en volgen het kanaal. In Heerenveen gaan we stuurboord uit de Engelenvaart op, nadat we de Jousterbrug zijn gepasseerd. Die marifoon is toch handig! Na de Rottumer brug om 12:06 uur en de Brug Nieuweschoot om 12:19 uur varen we verder om via de Tjonger en de Helomavaart na de Oldelamer- en de Oldetrynster Brug aan te leggen aan het veld van het Paviljoen, tegenover het eiland. Daar mag je liggen om te overnachten als je er een diner gebruikt. En dat is precies wat we hebben gedaan: altijd goede kwaliteit eten en drinken bij Paviljoen de Driewegsluis! 

Om aan tafel te kunnen gaan moesten we 35,6 kilometer varen in 4 uur en 54 minuten, we passeerden zeven bruggen.

27 augustus 2023

We zijn weer helemaal terug op bekend terrein: de Kop van Overijssel. Mooi vaargebied, maar die brug in Ossenzijl... Eerst maar eens de Linthorst Homansluis, die ons in een tijdsbestek van vier minuten verder brengt. We waren om kwart over tien vertrokken en lagen een minuut later in de sluis. Vijfendertig minuten later komen we dan bij de brug in Ossenzijl, en wonder boven wonder kunnen we vrijwel meteen verder.


Inmiddels weten we van onze goede  kennis Wim dat er voor deze brug een streng protocol geldt omdat de weg door het dorp enorm smal is en langdurige openingen een enorme verkeerschaos teweeg brengen. Maar toch is het een lastige plek! We tutteren door naar Kalenberg (11:22 uur), veertig minuten later passeren we de Scheerebrug en een klein kwartiertje later meren we af bij de aanlegplek voor Geertien, die wij "De Polen" hebben gedoopt, naar de vele buitenlandse mensen die daar een onderdak hebben. Inmiddels is het weer verder verslechterd: om 9 uur was de temperatuur slechts 14 graden bij een luchtdruk van 996 hPa en 91% vocht in de lucht. Het zicht was wel goed. Als we een poosje op onze plek liggen, gaat het regenen terwijl het windstil is èn de zon schijnt. Dat geeft een mooi effect... Even later gaat het ook nog wat onweren en de hemelsluizen gaan open.

Om op onze aanlegplek te komen hebben we ons 14,4 kilometer verplaatst in 2 uur en 6 minuten en passeerden we één sluis en drie bruggen.
28 augustus 2023

Vijf voor tien: tijd om aan de operatie stofwolk te beginnen. De tactische terugtocht is bijna ten einde, en om even over half twaalf komen we bij de Beukersluis. Elf minuten later varen we het Meppeler Diep op in de richting Zwartsluis. We hebben bedacht dat het wel handig is om te bunkeren bij De Kranerweerd. We nemen 59,32 liters diesel in, waardoor ons banksaldo krimpt met € 126,89, derhalve een brandstofprijs van € 2,139 per liter. De tankbeurt duurt inclusief aan- en afmeren 36 minuten. Tegen half drie naderen we de Ganzensluis en tien minuutjes later draaien we de IJssel op. Nog een kleine kilometer verder ligt onze haven: we zijn weer thuis. 

Deze dag voeren we 37,5 kilometer in 5 uur en 18 minuten, we passeerden twee sluizen.

Deze vakantie hebben we op 11 dagen 281,2 kilometer gevaren in een tijdsbestek van 40 uur, een gemiddelde snelheid van 7,03 kilometer per uur. We passeerden op deze tocht  5 sluizen en 28 bruggen.


22 september 2023

Wie met pensioen is heeft veel vrijheid, zo lijkt het. In elk geval voldoende om nog eens een derde vakantieweek te hebben. We gaan dit keer onbekend water tegemoet, onbekend maar toch vlak om de hoek. Op deze eerste dag varen we naar Hasselt. Met een vertrek om half elf zijn we niet het vroegste, maar ja, je moet de boot ook eerst even inpakken. Het is zwaar bewolkt, de luchtdruk is slechts 994 hPa, de temperatuur is 14 graden, de relatieve luchtvochtigheid 90% de wind blaast met een krachtje vier vanuit het zuidwesten en het zicht bedraagt meer dan 10 kilometer. Een kwartier na ons vertrek meren we af bij de Ganzensluis, die we tien minuten later al weer verlaten. Om vijf voor twee meren we af aan de drijvende steiger van Hasselt. We gaan de wal op en kijken rond. Eerst maar eens even bij de stadsgracht, want dat lijkt een leuke aanlegplek. Dat klopt, tenminste, als je een ladder een boord hebt, want de kade is behoorlijk hoog. We passeren een restaurant, waarvan een plaatselijke kerel vertelt dat je er lekker kunt eten. Eetcafé De Compagnie, ik kan het u van harte aanbevelen! Lekkere spare-ribs! Maar dat eten? Bewaren we voor later...

Deze geweldige vaartocht van 26,2 kilometer hebben we afgelegd in 3 uur en 30 minuten, we passeerden één sluis.

23 september 2023

Een telefoontje: de bijna 93-jarige moeder van de schipperse is zwaar ziek. We besluiten om terug te gaan, in afwachting van verdere berichten met de dreigende ondertoon van "Moeten we naar Limburg?". Dus varen we in drie uur en drie kwartier terug naar de haven in Kampen, waar we om 13:25 afmeren. Uiteraard hebben we de Ganzensluis weer gepasseerd, zagen we onderweg een blauwe kiekendief en een vlucht van 10 koereigers. Ook de volgende dag, 24 september 2023, blijven we in Kampen.  

Het rare is dat de terugreis slechts 25,8 kilometers lang was en 3 uur en 48 minuten heeft geduurd. We passeerden één sluis.

25 september 2023

De medicijnen slaan aan en we hoeven niet naar Limburg toe. Dus vertrekken we om iets na kwart voor tien vanuit onze haven voor en tweede poogsel. Eerst nog even water innemen, om 10 uur door de Ganzensluis die we in 10 minuten "nemen". om 13:19 uur komen we bij de monding van de Vecht, die we opvaren. Zo varen we achter Zwolle langs, zien we de Lakenvelders in het water staan en genieten we van het fraaie landschap.

Want dat moet gezegd: de Vecht slingert door een lieflijk dal en is een bijzonder mooi vaarwater. Om even voor Kwart voor twee komen we aan bij de Sluis Vechterweerd. De schutting duurt erg lang: eerst moet de sluis omgeschut worden, dan kunnen wij er in en vervolgens moeten we opgeschut worden. Om acht minuten voor half drie is dat hele proces afgewerkt en kunnen we verder. Al genietend van het landschap komen we om 16:14 uur in de passantenhaven van Dalfsen. We wandelen wat in het dorp en zitten vervolgens op ons bootje, genieten van het mooie weer. 

Onze tocht van vandaag is 46,6 kilometer lang, kost 6 uur en 6 minuten varen en laat ons twee sluizen passeren.

26 september 2023

We worden wakker van piep-piep-piep en motorgebrom. Een blik uit het raam van onze slaapkajuit zorgt dat we de boosdoener snel in beeld hebben: het gemeentehuis van Dalfsen wordt met een hoogwerker onderhanden genomen. Na het ontbijt maken we ons op om te gaan varen, want we willen naar Ommen. Eigenlijk nog verder, naar Junne en dan weer omkeren. Om even voor elven voegen we de daad bij het woord: de trossen gaan los en we vertrekken naar Ommen. Een uurtje later zijn we bij de sluis van Vilsteren.
vistrap bij de sluisde stuwEn natuurlijk begint dan de middagpauze, dus hebben we alle tijd om een boterham te eten en wat rond te kijken. Er is bij die sluis genoeg te zien, en bovendien is daar een hele schoolklas met kinderen en leerkrachten die zich per fiets verplaatsen, maar nu even middagpauze houden. Er is vandaag wat meer bewolking, het is nog steeds 20 graden, het windje is kracht 1 en de barometer geeft 1014 hPa aan. Met een luchtvochtigheid van 61% is het zicht goed. Om ongeveer tien over één komt de sluiswachter, de sluis moet eerst omgeschut worden. Dat kost flink wat tijd, maar uiteindelijk kunnen we invaren, waarna het opschutten begint. Om 13:35 varen we de sluis weer uit en vervolgen we onze weg naar Ommen. Onderweg zien we de boerderij met de ronde stal die we ook zagen op de televisie in het programma van André van Duin en Janny van der Heijden. De koeien van die boerderij hebben een prima leventje zo langs de Vecht. We naderen Ommen, varen aanvankelijk nog een eindje door maar besluiten om niet verder naar Junne te varen, maar om te keren en een ligplaats te zoeken. Er is een lange steiger waar wat lege plekken zijn, maar een collega-watersporter vertelt ons dat die van vaste liggers zijn. We gaan daarom naar het passantengedeelte, vlak bij het havenkantoor. Daar heeft de schipper een lange, uitgebreide babbel met de havenmeesteres. Die vertelt onder anderen dat op 15 oktober de gehele haven, inclusief alle steigers, ontruimd moet zijn. De sluizen draaien tot 30 september, daarna kan je niet meer weg. Kortom: veel werk aan de winkel! We blijven aan boord, koken ons eigen potje en genieten van het uitzicht: een grote verzameling "diepvrieskisten", van die grote witte campers. Dat is iets waar wij geen trek in hebben. We doen ons tegoed aan een borrel en een hapje, eten ons zelfbereide potje-zonder-koolhydraatjes en genieten van het uitzicht.

Onze vaartocht was slechts 8,4 kilometer lang, we deden er 2 uur en 24 minuten over (totale reistijd was 3 uur en 54 minuten), en kwamen één sluis tegen.

27 september 2023

Op deze zesde vakantiedag gebruiken we de vijfde keer het bootje om te varen. Het weer is goed: half bewolkt, 15 graden, 1016 hPa en een luchtvochtigheid van 95%. Dat leidt tot een matig zicht. In de loop van de dag verbetert dat flink: de thermometer heeft rond 14:00 uur 23 graden aan, een luchtvochtigheid van 66% en 1010 hPa bij een zicht van meer dan 10 kilometer.

Dalfsen by night...
We varen vandaag terug naar Dalfsen. Op de heenreis hebben we vernomen dat het handig is om de sluis vooraf te bellen, maar door onze vertrektijd van 11:39 uur heeft dat weinig effect. We moeten namelijk eerst boodschappen doen, maar besluiten dat uit te stellen tot we in Dalfsen zijn. Ondertussen doen we dus lekker weinig, maar varen in een klein uurtje nar de sluis bij Vilsteren, waar we rond 12:30 uur arriveren. Om 13:17 verlaten we de sluis nadat we zijn afgeschut. Een vijftig minuten laten komen we aan in Dalfsen en besluiten om aan de kade af te meren, dus niet in het passantehaventje. Een zeer levendige plekje, om het maar eens wat eufemistisch uit te drukken: het verkeer dendert boven langs ons hoofd (veel tractoren en vrachtwagens) en over de brug gaat veel verkeer. Toch is het wel aardig. We betalen ons havengeld bij de havenmeester, lopen door het dorp en doen wat boodschappen. Ook hier doen we weer zelf moeite om een hap eten klaar te maken, nadat we de vaardag hebben afgesloten met een drankje. 

We varen 11,7 kilometer in 1 uur en 48 minuten, terwijl onze totale reis ongeveer 3 uur en 30 minuten duurde. Ook deze dag gaan we door één sluis.


28 september 2023

kogeltje
Om kwart voor tien maken we los uit Dalfsen onder een wolkenloze hemel. Bij een temperatuur van 18 graden en een luchtdruk van 1008 hPa bedraagt de luchtvochtigheid 77% en is het zicht meer dan 10 kilometer. We bellen de sluis van Vechterweerd dat we er aan komen en zie: een schutting duurt dan slechts 17 minuten! Om 10:33 varen we er al weer uit en vervolgen onze weg over de Vecht naar het Zwarte Water, waar we vlak voor 12 uur stuurboord uit gaan. een half uurtje later meren we af in Hasselt, aan de drijvende steiger. Die avond, zo hebben we al enkele dagen eerder bedacht, eten we in die Hanzestad en dat doen we bij eetcafé "De Compagnie". We laten ons de voortreffelijke maaltijd goed smaken, lopen gezellig nog eens een blokje om en genieten van de mooie plekjes. We zien zelfs een middeleeuwse kanonskogel in de stadsmuur zitten, vlak bij onze aanlegplek.

Onze vaartocht van 18,3 kilometer leggen we af in 2 uur en 30 minuten, onze totale reistijd bedraagt inclusief de schutting 2 uur en 47 minuten. We passeren één sluis.
29 september 2023

Om 10:31 vertrekken we vanuit Hasselt. Het plan is om naar Blokzijl te varen, maar we gaan eerst even bunkeren bij de Kranerweerd. We nemen 34,56 liters diesel in (dat kost ons € 78,44, een literprijs van € 2,269) en vullen ook de watertank. Om even voor 12 uur vertrekken we daar en een kwartier later liggen we voor de Aremberger Sluis, waarna we om 12:19 uur de Aremberger Gracht op varen. Drie kwartier later komen we aan bij de Ronduite, die behoorlijk vlot draait en ons de toegang verschaft tot de Beulaker Wiede. Als we de voorhaven van de Ronduite verlaten verbazen we ons over het zoveelste bungalowgeweld dat daar is verrezen. In de laatste jaren verdwijnen campings om plaats te maken voor vakantiehuisjes, die natuurlijk veel duurder zijn dan een plek op een camping. Een spijtige ontwikkeling! Om 14:24 uur komen we aan bij de Blokzijler Sluis (ook al weer langs bungalowgeweld) die we 22 minuten later weer verlaten. Het duurde allemaal wat langer, er was een klein technisch probleempje. Twee minuten daarna knopen we ons bootje op mediterrane wijze aan de steiger bij de Zuidwal.
Uiteindelijk komt de havenmeester ons vertellen dat we toch echt om de havenkom heen moeten wandelen om ons havengeld bij de automaat te voldoen: aan de boot wordt niet meer afgerekend.

We varen 25 kilometer in 4 uur en 6 minuten, passeren twee sluizen, één compleet met een brug en onderweg de brug van de Ronduite.

30 september 2023

De negende en ook de laatste vakantiedag, en voor de achtste vaardag hebben we als einddoel Kampen.
Opnieuw vertrekken we wolkenloos, met een temperatuur van 14 graden, een luchtdruk van 1021 hPa en veel vocht in de lucht, maar desondanks een zicht van meer dan 10 kilometer. We kiezen voor de route langs Kadoelen en de Voorster Sluis en en doen dat in een rustig tempo. Een beetje onder het motto "haast maken we niet, hebben we geen tijd voor". Op weg naar de Kadoeler Brug is er een groot jacht dat ons beslist moet passeren, want je moet per slot van rekening als eerste door de brug, nietwaar? Het heeft tot gevolg dat de brug ook voor ons draait (gebeurt eigenlijk nooit), maar we kunnen zonder te stoppen doortutteren. Om 14:29 uur arriveren we bij de Ganzensluis, waar een groepje zoetwatermatrozen-met-zeiljacht-met gestreken-mast het midden van de remming bevolkt en ons schaapachtig zit aan te kijken. Wij willen ook wel even vastknopen en vragen ze op te schuiven, waar men moeizaam aan voldoet. Water is erg dun hè? Om 14:44 uur vertrekken we voor de laatste meters vanuit de sluis en om 14:58 meren we af in onze box.

Diezelfde middag doet onze drinkwaterpomp niets meer, en ik ontdek dat er een massadraadje is losgegaan. Dat wordt gefixt en vervolgens pomp ik zo'n 35 liter bilgewater onder uit het schip en draai de pakkingdrukker anderhalve slag aan.

We hebben vandaag 28,3 kilometer in 4 uur en 18 minuten gevaren, en passeerden daarbij een brug en een sluis.

Deze vakantie hebben we in totaal 190,3 kilometer in 8 vaardagen afgelegd in 28 uur en 47 minuten, met een gemiddelde snelheid van 6,6 kilometer per uur, een gemiddelde dagafstand van 23,79 kilometer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten